korean spicy fried chicken (Yangnyeom-tongdak) | shahida rahim blog

Isnin, 12 Mei 2014

korean spicy fried chicken (Yangnyeom-tongdak)

assalamu'alaikum


harini try buat korean spicy fried chicken ataupon nama korea nya yangnyeom-tongdak!gara2 tiap2 hari tengok drama korea la ni!buat utuk makan lunch tadi..

 korean spicy fried chicken (Yangnyeom-tongdak)


memang yummy!superb punya pedas!rasanya manis2 pedas..makan panas2 dengan nasi memang meletop!berasap!hihi

nak sedap lagi tabur bijan tapi dekat rumah xde la pulak bijan minyak bijan adala so ida perap dengan minyak bijan dan tambahkan minyak bijan dalam sos..barulah korea kan! biasa tengok dalam drama tu dorang ratah macam tu je..yummy!ida google je resepi ni sebab teringin sangat nak makan..banyak versi sebenarnya buat ayam goreng ni..so ida ambik resepi gambarnya yang nampak menggoda dan buat ida terliur..hihi..ida ambik resepi dekat SINI dan SINI.korang pon cuba la buat senang je..

ni resepi versi ida!

Bahan ayam goreng

ayam - di potong
  tepung jagung
tepung  ayam adabi
1 1/2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 biji telur
minyak bijan


Cara-cara

Ayam digaul bersama garam dan lada hitam,
Kemudian masukkan bahan2 lain dari Bahan A dan gaul rata bersama ayam hingga ayam bersalut rata. perap sekejap
Panaskan minyak, dan goreng ayam smpai masak

Bahan Sos

1 sudu besar minyak bijan
2 ulas bawang putih (cincang)
3 sudu besar serbuk cili (gaulkan dengan sedikit air)
gula
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar mayonis

 cara-cara

gaulkan semua bahan untuk sos didalam bekas dan didihkan didalam kuali 
dah mendidih gaulkan dengan ayam goreng tadi. dan siap untuk dimakan






14 ulasan:

  1. waaahh!! nampak mmg menyelerakan.. sbb mmg suka ayam yang mcm masak merah2 dan pedas2 ni.. boleh lah cuba.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. yummy!cubalah senaang je nak buatnya :)

      Padam
  2. Terliur pulak...nak sket...bhee

    BalasPadam
  3. Balasan
    1. sekali sekala tukar selera korea hehe

      Padam
  4. Amboi kak Ida siap bg rsepi tau ^^ hehe Mcm sedap jerr. Perut pun dah buat konsert ni =='

    BalasPadam
    Balasan
    1. sedap!hehe share resepi sebab senang nak buat :)

      Padam
  5. Senangnya nak buat. Esok ena nk try. Mohon print skrin entry akk ni ye

    BalasPadam
    Balasan
    1. ok boleh je..memang senang je..cuba la gerenti akan buat lagi..

      Padam
  6. yay! kiter suka gak masak yang niii sodap menjilat kuali ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihi memang sodap!dua hari berturut buat ni :)

      Padam

pecah kaca pecah gelas
sudah baca harap balas
with love shahida rahim