biskut lady finger vs biskut bam2 finger | shahida rahim blog

Ahad, 27 April 2014

biskut lady finger vs biskut bam2 finger


assalamu'alaikum

hai korang!semalam tak berupdate so hari ni kena la update sikit2..heeee..bukan ida malas nak update tapi xde idea nak menulis..bhahaha..macam lah ramai yg baca entry ko ni ida hoooii!xpe2 tak ramai orang baca pon kena update jugak kan??xnak lah nanti minat berblog ni berkubur macam tu je..hihi
amboiii sakan tengok tajuk entry ida harini..hahaha memang kelakar lah pulak..gara2 teringin nak makan tiramisu la ni..2 hari lepas dah buat cream cheese kan..petang tadi buat lady finger pulak..rajin tak ida???hihi kalau tak rajin tak merasa lah apa yang dikehendaki tu..kang kempunan meleleh air liur cacing dalam perut ni haihh..bukannye senang nak carik benda2 camni dekat kelantan ni..haishhh!
tapikan ida pon tak tau la nape biskut lady finger yg ida buat ni ketot2 dan bam2..huishh ikut tuan yang buat ke hape!huhu..korang tengok la sendiri..jangan gelak ok nanti!


sila gelak!

hahaha tengok memang lebar2 tu yang adik2 duk cakap apsal ko punye biskut ni lebar2??macam bahulu pon ada jugak!alahaiii..xpela 1st try buat..alhamdulillah menjadi jugak..dan dah selamat jadik tiramisu dah petang tadi!nanti tengok tiramisu di next entry ye!
jom ida kongsikan resepi lady bam2 ni ye!

Bahan-bahan :

Lady Fingers 

resepi asal daripada http://dayangjack.blogspot.com/2011/01/lady-fingers-span-jejari.html
Bahan-bahan :
•    4 biji telur (diasingkan kuning dan putihnya)
•    100 g tepung gandum (diayak)
•    100 g gula kastor (bahagi dua)
•    1/2 sk krim tartar - optional
•    1 sk esen vanilla
•    gula aising secukupnya utk saduran

Cara-cara :

1.    Panaskan oven pd suhu 180C. Sediakan dulang pembakar. Alaskan dengan baking paper.
2.    Untuk kuning telur : Satukan dgn 50g gula dan esen vanilla di dlm mangkuk pengadun. Putar hingga pucat dan gebu. Ketepikan.
3.    Untuk meringue : Putar putih telur hingga berbuih. Kemudian masukkan gula dan krim tartar. Putar lagi hingga kental dan bertanduk.
4.    Satukan meringue tadi bersama adunan kuning telur dan sebatikan dgn cara kaup balik. Masukkan tepung dan kaupbalikkan lagi hingga sebati.
5.    Kemudian paipkan atau sudukan seperti jejari di atas dulang pembakar lebih kurang 7cm panjangnya. Boleh dibuat tebal atau nipis. Ikutlah selera sendiri.
6.    Taburkan/ayakkan gula aising di atasnya dan bakarlah selama 15 minit.

p/s thanks dekat dayang jack/dj sebab berkongsi resepi mudah ini ^_^
jom lah buat lady finger ni senang, mudah tambah2 lg halal dan murah!

7 ulasan:

  1. yang penting dapat makan kan...bentuk letak kat tepi..:DDD

    BalasPadam
  2. Haha takpe, rasa sama tak? Hehe
    By the way, GA saya dah dilancarkan, do visit dzureendarwis.blogspot.com okay? :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama je tapi buat sendiri ni macam chewy2 sikit :)
      insya'allah akan join dah bookmark pon hihi

      Padam
  3. Sedappp nye. Tak sabar nak tggu entry seterusnyaaa. XD

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihi memang sedap nantikan next entry ye..

      Padam
  4. Asalkan mencuba dan rasa sedap kan :)

    BalasPadam

pecah kaca pecah gelas
sudah baca harap balas
with love shahida rahim